Archive for 2009

WordPress 2.9 to feature a trash can

Starting with version 2.9, WordPress – the popular blogging software that this site is built on – will feature an implementation of the popular desktop paradigm of a trash can or recycle bin – allowing people to do stupid things (like delete important data) and get away with it.

(more…)

Copyright litigation strikes one more absurdity

Its one of those things that was bound to happen eventually, we doesn’t make it any less stupid: Pub owner fined £8,000 because a guest downloaded copyrighted material on the pub’s open wireless hotspot.

From reading the article, I’m not really clear who have levied this fine – from a naive reading of the article, it sounds like the complaint was filed against the Pub’s wireless internet service provider – The Cloud (a company that provides wireless hotspot services to businesses), and its not clear whether a court was involved or if the fine was levied by some sort of arbitration process handled by the company.

(more…)

Leveled Up!

קיבלתי שדרוג בדואר:

זה לא כמו עוד חיים, אבל לעלות לדרגה הבאה זה גם לא רע 🙂

עיתונות בעד הפגנות

עוד טיפה על פוליטיקה, לפני שאנחנו חוזרים לשידורים הרגילים: יצא לי היום לקרוא את ידיעות אחרונות1 והיה מעניין לקרוא היום את הכתבה המרכזית במוסף “24 שעות” של ידיעות אחרונות:

תחת הכותרת (המאוד עיתונאית) “השלט שלפני הסערה”, כתבי ידיעות אחרונות יצאו להפגין מול כמה אתרים ציבוריים מעניינים כמו עיריית תל-אביב, תחנת כוח והקרייה למחקר גרעיני בנגב ולבדוק את תגובת האחראיים במקום. אני מאוד ממליץ לקרוא את הכתבה בעצמכם, כי המסקנות מעניינות. בין השאר הם מציינים שם (בהנחיית עו”ד דן יקיר מהאגודה לזכויות האזרח) מה מותר ואסור למפגינים לעשות ומה מותר לעשות למפגינים – חומר קריאה חובה למי שמתכנן לעמוד על זכויותיו החברתיות בישראל של שנות האלפיים!

לצערי הכתבה לא זמינה באינטרנט (לפי מה שחיפשתי), כנראה “למהרשת” מאמינים בעיתונות הכתובה יותר מבאתרי אינטרנט.

  1. מה שלא יוצא לי כמעט בכלל []

מצעד זכויות האדם הראשון בתל-אביב

[פוסט מתוארך אחורנית – לקח לי הרבה זמן לסדר את הוידאו בגלל בעיות מחשוב]

הייתי אתמול במצעד זכויות האדם הראשון בארגון האגודה לזכויות האזרח בישראל. היה מאוד צבעוני. במיוחד למרות שאני לא מסכים עם הרבה מהדעות שהועלו על נס ודגל במצעד (שימו לב בוידאו) היה חשוב לצעוד על זכותם של אנשים להביע אותן (בפראפרזה על הציטוט הידוע של וולטייר).

חבל שהרבה אנשים שאני מכיר, ושאת דעותיהם אני מעריך ושאפשר לקרוא להם “הרוב הדומם”, לא חשבו שזה חשוב מספיק להגיע למצעד, אבל כן פגשתי שם את מני ליבנה (כל הכבוד!).

בכל מקרה, הינה וידאו קצר של המצעד חולף ברחובות תל אביב – כ-14 דקות (בסך הכל כן הגיעו הרבה אנשים). המיקרופון במצלמה1 היה מקולקל אבל לא שהיה יותר מדי מה לשמוע במהלך רוב המצעד. במקום זה שמתי פסקול קצת רועש של מוזיקה חופשית, אז אני ממליץ להתחיל בלהחליש את עוצמת הקול במחשב 🙂
(more…)

  1. הטלפון שלי []

מזל טוב למאגר הביומטרי

לא כתבתי על חוק אמצעי זיהוי ביומטריים אצלי בבלוג עד עכשיו, למרות שזה נושא שלי אישית מאוד חשוב (ואני מאמין שצריך להיות חשוב לכל אזרחי מדינת ישראל), ואני לא באמת הולך להתחיל לכתוב על זה עכשיו כשהחוק עבר ועוד מעט יתחיל להיות מיושם: יש רבים וטובים ממני שמדברים על הנושא הזה ארוכות, כמו לדוגמה בבלוג של יהונתן קלינגר.

אבל בפרספקטיבה של 24 שעות אחרי, הנה אסופה של מאמרים מבלוגים אחרים בנושא:

נ.ב. ולמי שהתעניין, אני נורא חולה ולא יוצא מהבית (ירביצו לי אם אני אנסה 🙁 ).

My desktop in a GNOME shell

Ripping off Linux Outlaws title for episode 122, here is my review of GNOME’s upcoming desktop shell. Promised to be the pinnacle of the much talked about GNOME 3.0 release (which was happening and then not happening and then happening again) that is currently scheduled for September of 2010 (though no GTK+ 3.0, as far as I understand).

The new GNOME shell is, off the bat, pretty awesome – it is a completely new and refreshing approach to the desktop (checkout the screenshots in the link).
(more…)

למה לא פשוט נקרא לזה “מערכת הפעלה”?

והנה עוד טרוניה, הפעם ב-Whatsup, על כך שאובונטו נהיה שם נרדף ללינוקס או שלינוקס נהיה שם נרדף לאובונטו (זה אף פעם לא היה ברור לי איזה מהם זה יותר “בעיה”). מעבר לעובדה שהבעיה הזאת מעידה שוב על הנטיה של אנשים לשטחיות, לסלידה מלימוד נושאים לעומק ובריחה להגדרות פשוטות ולא מדויקות – דבר שאני לא אוהב אף פעם, גם כל הדיון כנגד הוא שוב דרך להפשט את הבעיה לתוויות פשוטות.

(more…)

“Sun’s JRE has a security flaw, so turn off Javascript” says the security expert

I’ve listened to “Security Now”, TWiT’s “security” oriented podcast, which is hosted by Steve Gibson who is apparently a big internet security guru – so says the website. If the title doesn’t make it very clear why I quoted “security” above, then here is the scoop from Security Now episode 222 (starting at 14:50):

The latest Java Runtime Edition, in the latest version, has multiple vulnerabilities and no updates available. It acknowledged multiple problems. There is enough disclosed for exploits to be created on the net. Unfortunately, the only workaround is the workaround we all know to well – which is to disable Javascript to prevent the Java Runtime Edition components from being exploited until Sun updates themselves.

(more…)

Yet another programing language

Google have declared a new programming language – Go. Contrary to how the title might read, this post is not a tirade about the abundance of programming language – I just like this sort of expressions (and Google could have easily named Go as YAPL instead 😉 ). On the contrary – I’m all for a large selection of good programming language to choose from, and a programming language coming from there, like any other Google product released, definitely warrants a more serious test then what I can offer in this rather quick post.

But I actually found out about Go from a friend that asked about it, didn’t mention Google, and gave me a link to the home page at GoLang.org where Google is not mentioned. So my review below was not influenced by any Google hype, and on the face of it, after reading through about half of the tutorial and a couple of other documents, I don’t like it.

(more…)